Mityba svarbi ne tik žmogaus sveikatai, bet ir jo išvaizdai — figūrai, odai, plaukams, nagams, taip pat savijautai, energijai, darbingumui, galiausiai — gyvybingumui. Racionaliai maitinantis, organizmas ne taip greitai sensta. Nuo tinkamos mitybos vaikystėje ir paauglystėje labai priklauso „sveika senatvė“, o naujagimio sveikata nuo motinos mitybos nėštumo metu.Kadaise manyta (net ir mokslininkų), kad tik mėsa „suteikia jėgų“ ir gerai maitintis reiškia valgyti daug mėsos, riebalų ir saldumynų. Tokia kai kurių visuomenės sluoksnių mityba buvo gerovės, turtingumo simbolis. Tačiau organizmo medžiagų apykaitos moksliniai tyrimai, stebėjimai ir tiksli analizė paskatino pakeisti požiūrį.
Visaverčiame maiste privalo būti visų sudedamųjų dalių, reikalingų normaliai organizmo veiklai. Pirmiausia tai yra organizmo „statybinės medžiagos“: baltymai, mineralinės druskos ir vanduo. Po to eina energijos šaltinis — angliavandeniai bei riebalai ir galiausiai — kitos medžiagos (pavyzdžiui, vitaminai), būtinos medžiagų apykaitai reguliuoti.
Baltymai — svarbiausia organizmo statybinė medžiaga. Visaverčių baltymų yra mėsoje, žuvyje, piene, sūryje ir kiaušinyje. Augaliniai baltymai biologiniu požiūriu nėra visaverčiai. Tik sumaišyti įvairių augalų baltymai, pavyzdžiui, ankštinių (žirnių, pupelių, pupų) ir grūdinių, gali būti biologiškai visaverčiai.Mineralinės druskos reikalingos organizmo audiniams (ypač kaulams ir dantims) formuotis, normaliam nervinių ir raumeninių skaidulų jaudrumui, rūgščių ir šarmų pusiausvyrai palaikyti. Pavyzdžiui, geležis (jos yra inkstuose, širdyje, skrandyje, avižiniuose dribsniuose, kviečiuose, džiovintose slyvose) yra hemoglobino sudedamoji dalis, cinkas įeina į insulino sudėtį. Magnis ir manganas būtini angliavandenių apykaitai, o kalcis — kaulams formuotis. Kalcis taip pat gerina širdies veiklą ir veikia priešuždegimiškai. Daug magnio ir mangano turi „kakava, migdolai, kiaušiniai, riešutai, o kalcio — sūris, liesas pienas, išrūgos. Fosforas yra svarbus medžiagų apykaitai ir (kartu su kalciu) kaip statybinė medžiaga. Jo pakankamai yra kiaušinio trynyje, nunokusiuose žirniuose, varškės sūryje, smegenėlėse.Vanduo, kaip organizmo sudedamoji dalis, būtinas gyvybei. Kasdien žmogus suvartoja apie 1,5 l vandens.Kadangi organizmui reikia daug įvairių cheminių elementų, žmogus turi maitintis kuo įvairiau, nes nei viename produkte (net piene) nėra visų normaliai gyvybinei veiklai reikalingų medžiagų. Vienintelė išimtis — motinos pienas, bet tik tada, kai ji tinkamai maitinasi.
Nuo mitybos priklauso audinių cheminė sudėtis ir organizmo atsparumas kenksmingiems poveikiams arba ligoms. Tyrimai parodė, kad angliavandenių perteklius racione skatina polinkį į alergiją. Todėl ypač svarbu palaikyti įvairių elementų pusiausvyrą. Apie 60 kg sveriančiam žmogui kasdien reikia 60 g baltymų, 40 g riebalų, 400 g angliavandenių, 20 g mineralinių druskų ir apie 100 mg vitaminų.
Tačiau svarbu ne tik produktų kiekis, bet ir kokybė, priklausanti nuo jų laikymo ir paruošimo. Pavyzdžiui, mineralinių druskų ir net baltymų gerokai sumažėja mirkant nuvalytas daržoves ir vaisius. Netinkamai kulinariškai paruoštuose produktuose gali sumažėti 90% vitamino C, 66% vitaminų B ir PP. Netinkamai laikant arba apdorojant produktą, prarandama ir vitamino A, kuris yra labai jautrus oksidacijai.Racionaliai mitybai kasdien būtinos daržovės ir vaisiai, kuriuose yra organizmui reikalingų mineralinių druskų, vitaminų ir lengvai virškinamų angliavandenių. Baltymų ir kai kurių vitaminų yra pieno produktuose, mėsoje ir žuvyje. Labai svarbi raciono dalis yra augaliniai ir gyvuliniai riebalai, daugiau panašių straipsnių rasite mūsų kvepalų el. parduotuvėje ir bloge www.kvepinkis.lt.