Kviestinė vakarienė gali būti ir oficiali, ir smagi, ypač jei gerai pažįstate savo svečius. Tai proga užtiesti stalą geriausia staltiese, serviruoti porcelianiniais indais, papuošti namus gėlėmis ir kitkuo, pagaminti ypatingų, nekasdieniškų valgių. Susiplanuokite taip, kad, ramiai pagaminus maistą, iki svečių pasirodymo dar liktų laiko pailsėti — tada šventė bus ne tik jiems, bet ir jums.
Kad pobūvio vakarą viskas eitųsi sklandžiai, susirašykite visus darbus, kuriuos reikia padaryti. Pradėkite nuo tokių, kuriuos galima atlikti dar prieš keletą dienų: visų pirma, įteikti originalius kvietimus svečiams, paruošti išradingas ir stilingas stalo korteles, kurios ne tik maloniai nuteikia, bet ir pasitarnauja praktiškai. Taip pat iš anksto galite nupirkti produktų, išvalyti namus. Kiek galėdami daugiau pasidarykite iš anksto: pagaminkite ir sušaldykite kai kuriuos patiekalus, tuos, kurių šaldyti negalima, pagaminkite pobūvio išvakarėse ir laikykite šaldytuve.
Geriausia susidaryti paprastą kviestinės vakarienės valgiaraštį. Patogu valgius pagaminti iš anksto, nes dauguma iš jų tikrai nesuges, jeigu jūsų svečiai kartais užgaištų prie gėrimų.
Paprastam pirmajam patiekalui dažnai patiekiama užkandžių iš puikios kokybės produktų ir gražiai serviruotų. Tai gali būti avokadai ir kapoti graikiški riešutai su aliejaus ir acto mišiniu, melionas su Parmos kumpiu (prosciutto), šviežios figos su šviežiais maltais pipirais arba koks nors karštas patiekalas, pavyzdžiui, į Parmos kumpį įvyniotos jūrų šukutės.
Praktiška ir patogu per kviestinę vakarienę duoti klasikinių troškinių, tokių kaip Coq au Vin (gaidį su vynu) arba Boeuf Bourgouignon (burgundišką jautieną), taip pat paprastų, bet skanių mėsiškų patiekalų, pavyzdžiui, kiaulienos nugarinę su obuolių ir grietinės padažu arba troškintą viščiuką.
Per oficialią vakarienę galima patiekti daug patiekalų, ypač kai svečiai moka vertinti įvairių valgių subtilybes. Dabar priimta valgyti mažiau, todėl būtų geriausia patiekti valgius nedidelėmis porcijomis per visą pobūvį. Prieš vakarienę patiekite kokybiškų pirktinių arba namie gamintų užkandžių prie gėrimų. Per vakarienę galima patiekti 4-5 ar net daugiau patiekalų. Labai oficialiuose priėmimuose vakarienės valgiai patiekiami padažuose, o daržovės ar salotos — atskirai.
Paprasčiausiame oficialios vakarienės valgiaraštyje turėtų būti sriuba arba pirmasis patiekalas, pagrindinis patiekalas ir desertas. Europoje dažnai į vaišių pabaigą dar patiekiamas ir sūrio patiekalas.
Neoficialios vakarienės metu paprastai patiekiami trys arba keturi patiekalai. Pradžiai galima tiekti užkandžius, salotas arba sriubą, o po pagrindinio patiekalo – desertą, sūrį.